Kirjaudu sisään Lakeuden EKO

Kirjaudu
sisään

Yleistä tietoa

Jätelaissa (646/2011) etusijajärjestyksen huomioiminen koskee kaikkia, myös yrityksiä. Huom! tulossa olevan jätelain uudet velvollisuudet (luonnos). Yritystoiminnasta tulevat jätteet eivät kuulu kunnan järjestämän jätehuollon vastuulle, poikkeuksena liikehuoneistojen ja muu  yhdyskuntajäte, jos ne kerätään yhdessä kunnan vastuulle kuuluvan jätteen kanssa. Näissä tapauksissa jätehuoltomääräysten lajitteluvelvollisuudet (11 §) sitovat myös yrityksiä.

Limingan, Muhoksen, Tyrnävän ja Utajärven jäteasemat ovat tarkoitettu kuluttajille. Maatalousyritykset voivat tuoda vaarallisen jätteen (pienet määrät) jäteasemille Lakeuden EKOn jätetaksan mukaisilla maksuilla. Isommat erät ja muut jätteet otetaan vastaan Kempeleen lajitteluasemalle.

TSV-palvelu (Kunnan toissijainen velvollisuus järjestää jätehuolto)

Jätelain (646/2011) § 32 muutos rajasi osan aikaisemmin kuuluneista yrityksistä ja yhteisöistä pois kunnan vastuulta. Jätelain § 33 mukaisesti kunnan on järjestettävä muun kuin 32 §:ssä tarkoitetun jätteen jätehuolto, jos jätteen haltija tätä muun palvelutarjonnan puutteen vuoksi pyytää ja jäte laadultaan ja määrältään soveltuu kuljetettavaksi tai käsiteltäväksi kunnan jätehuoltojärjestelmässä.

Uusi jätelain pykälä 143 a koskee jätteiden ja sivuvirtojen tietoalustaa TSV jätteen todentamiseksi: jätelain 33 §:ssä säädettyä kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua varten on jätteiden ja sivuvirtojen tietoalusta (Materiaalitori). Sitä käytetään kunnan toissijaisen jätehuoltopalvelun edellytyksenä olevan muun palvelutarjonnan puutteen toteamiseen, palvelua koskevien tietojen hallintaan ja käsittelyyn sekä palvelun seurantaan ja valvontaan (voimaan 1.1.2020).

Lakeuden EKO:n alueella jätteiden vastaanotosta sekä käsittelystä huolehtii markkinoilla toimiva yritys: Kempeleen Jätekuljetus Ky. Kempeleen Jätekuljetus Ky pitää kotisivuillaan yrityshinnastoa (www.kempeleenjatekuljetus.fi).  Soveltuvuuteen käsitellä/ottaa vastaan jätteitä voitte olla yhteydessä suoraan Kempeleen Jätekuljetus Ky:n

Yritys voi kilpailuttaa jätteensä vapailla markkinoilla. Huomaa, että jätehuoltoyhtiöiden toimintaa rajoittaa jätelain pykälä 145 a, joka rajaa kunnan sidos- ja hankintayksiköiden toimintaa markkinoilla; kuten myös Oulun Kiertokaari Oy:n, joka on ilmoittanut, ettei ota alueemme yritysjätettä vastaan.

Lakeuden EKOn alueella toimiva yrittäjä

Ilmoita jätteesi ja sivuvirtasi materiaalitori.fi – palveluun. Oman ilmoituksen voi tehdä ”Lisää ilmoitus” -painikkeella. Ensin valitaan tilanteeseen sopiva ilmoitustyyppi, jonka jälkeen avautuu täytettäväksi oikeanlainen ilmoituslomake. Jos valitaan ilmoitustyyppi ”Etsin materiaalille vastaanottajaa”, tulee vielä määritellä, onko kyseessä jäte ja haluaako täyttää ilmoituksen niin, että voi tarvittaessa edetä pyytämään kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua.  Valitse jätelaitokseksi: Lakeuden EKOn jätehuoltoalue.

Yksityiset hoitolaitokset ja terveysalan yritykset!

Huomioikaa, että terveydenhuollon erityisjätteestä; esim. viiltävä jäte (neulat) ja lääkejäte, tulee tehdä jätteenkuljetussopimus luvanvaraisen jäteyrityksen kanssa. Kuntien sopimuksia apteekkien kanssa ei voida hyödyntää. Vaarallisen jätteen kuljetuksesta on myös aina laadittava siirtoasiakirja.

Maatilojen jätehuolto

MTK:n luoma palvelu www.kiertoasuomesta.fi on maatalouksien materiaali- ja sivuvirtojen markkinapaikka, johon voi tarjota myytäväksi ja ostettavaksi materiaaleja.

Maatilojen (ja yritysten) pakkausmuovi

Yritysten ja maatalouden lajitellut pakkausmuovijätteet voi tuoda veloituksetta Suomen Uusiomuovin terminaaliin Kempeleen lajitteluasemalle Ekohaka 7, Kempele. Maatalouden pakkausmuovijätettä ovat esimerkiksi lannoitesäkit ja tyhjät kanisterit (ei öljyiset). Pakkausmuovijätteet vastaanotetaan veloituksetta, kun ne ovat lajiteltu omiksi lajeiksi esim. lannoitesäkit ja tyhjät kanisterit eivät saa olla sekaisin samassa kuormassa. Ohjeita lajitteluun löydät esim. Suomen Uusiomuovin sivuilta.

Maatalouden muut muovijätteet (maksullinen)   

Heinäpaalien kiristekalvot, käärintämuovit ja aumamuovit eivät kuulu veloituksettomaan pakkausmuovinkeräykseen.

MTK:n yhteistyökumppani Itä-Suomen murskauskeskus tarjoaa myös maatalousmuovien noutopalvelua. Tutustu palveluun; www.matk.fi/maatalousmuovit tai www.murskauskeskus.fi.

Kuormat on mahdollista toimittaa Kempeleen lajitteluasemalla, Ekohaka 7, Kempele. Kuormat punnitaan ja käsittelymaksu veloitetaan painon mukaan energiajätteenä 117,80 €/tonni (sis. alv 24 %).

Maatalouden vaarallinen jäte (maksullinen)

Maatalouden voivat toimittaa pieniä määriä vaarallista jätettä kuntien jäteasemille. Isommat erät toimitetaan lajitteluasemalle. Maatalouden vaarallisilla jätteillä on määrärajoitukset ja käsittelymaksut. Eläinlääkinnässä käytetyt ruiskut toimitetaan muovikanisteriin/pulloon pakattuna jäteasemille! (Huom! palvelu ei ole tarkoitettu eläinlääkäreille/eläinhoito yrityksille). Hinnasto maatalousyrityksille

Hevoset

Tilalla lopetettavat hevoset voidaan toimittaa Honkajoelle www.raatonetti.fi. Noutopalvelun hinta on 135 € (alv 0 %). Noudon voi tilata etukäteen lopetuspäivälle, jos tämä on tiedossa. Hevosilta tulee poistaa kengät. Viskaalin tila Muhoksella tarjoaa teurastamopalveluita myös hevosille www.viskaalin.fi.

Oulun Seudun eläinsuojeluyhdistys ylläpitää lemmikkieläinten hautausmaata, joka ottaa vastaan myös hevosia. Hinta on 200 € (sis. alv 24 %) sekä hautauskulut (040 705 5867).

Sivu päivitetty 24.8.2020